Sürdürülebilir Kent İçin Veri Ekosistemine Yeni Yaklaşımlar

Bu projedeki ortaklarımız

2023

Friedrich Naumann Vakfı desteğiyle yürüttüğümüz Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek programı kapsamında geliştirilen “Sürdürülebilir Kent İçin Veri Ekosistemine Yeni Yaklaşımlar” projesi daha demokratik bir yerel yönetişim için kentlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını hayata geçirme ve izlemede veri ile ilgili paydaşlarını buluşturma kapasitesini artırmayı hedefler.

Sürdürülebilir Kent İçin Veri Ekosistemine Yeni Yaklaşımlar2025-04-24T13:37:52+03:00

FNS’nin katkılarıyla 2016’da başlattığımız “Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek” programı her yıl sürdürülebilir kentin bir kavramına odaklanıyor. Bu program altında şimdiye kadar e-katılım, kadın katılımı, kapsayıcı yönetişim, yenilikçilik, veriye dayalı yerel politika, veri ekosisteminin güçlendirilmesi, veriye erişim ve topluluk odaklı veri/gönüllü coğrafi bilgi konuları çalışıldı.

Programın 8. yılında “Sürdürülebilir Kent İçin Veri Ekosistemine Yeni Yaklaşımlar” projesi, kentlerin veri ile ilgili paydaşlarını bir araya getirerek Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşma yolunda veriye dayalı politika üretme süreçlerini geliştirmeyi amaçlar. 2020 yılında aynı program çatısı altında gerçekleştirdiğimiz “Sürdürülebilir Kent için Veri Ekosisteminin Güçlendirilmesi” projesinin devamı niteliğindeki bu projede yereldeki karar alıcıları, sivil toplumu, akademiyi ve özel sektörü aynı masa etrafında toplayarak “Veriyi nasıl daha iyi toplar/analiz eder/paylaşırız?”, “Sürdürülebilir şehirler için yenilikçi kararların alınması ve eyleme geçilmesi konusunda nasıl etkili iş birlikleri geliştirebiliriz?” gibi soruları tartışmayı planladık. Bu doğrultuda 3 kentte yuvarlak masa toplantıları düzenleyerek, kentlerin sürdürülebilirlik politikaları ve eylemleri için güçlü veri ekosistemlerinden nasıl yararlanabileceğine yönelik bir politika raporu ve 3 söyleşi ve proje tanıtım toplantısı ile çıktıları daha geniş bir kitle ile paylaşmayı planladık. Projenin başladığı günlerde yaşanan 6 Şubat depremi sonrasında tartışmaları Bursa, İzmir ve Mersin’de afet öncesi, sırası ve sonrasındaki veri kullanımı ve iş birlikleri üzerine kurduk.

Rapor: Afet Riskinin Azaltılması için Verinin Kullanımı ve Paylaşımı Üzerine Bir Değerlendirme

Söyleşi: Taner Sezer ile Açık Veri ve Afetlere Hazırlık İçin Doğru Yapılandırılmış Veri Setleri

Söyleşi: Erhan Arslan ile Afet Yönetiminde İş Dünyasının Rolü 

Söyleşi: İbrahim Ay ile Belediyelerin Veriye Dayalı Karar Alma Süreçlerinde Dijital Dönüşüm

 

 

Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek – 2022: Sürdürülebilir Kent İçin Gönüllü Coğrafi Bilgi (GCB)

Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek – 2021: Sürdürülebilir Kent İçin Veriye Erişim

Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek – 2020: Sürdürülebilir Kent için Veri Ekosisteminin Güçlendirilmesi

Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek – 2019: Sürdürülebilir Kent için Veriye Dayalı Yerel Politika
Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek – 2018: Sürdürülebilir Kent için Kapsayıcı Yönetişim
Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek – 2017: Sürdürülebilir Kent için Kadın Katılımı
Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek – 2016: Sürdürülebilir Kent için e-Katılım

Go to Top