Veriye Dayalı Afet Yönetişimi: Eğitim & Atölye

22 Mayıs 2025
Mersin Giz

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı-TESEV tarafından Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği MATRA Fonu ve International Budget Partnership desteğiyle, Mersin Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Veriye Dayalı Afet Yönetişimi: Eğitim ve Atölye” etkinliği 22 Mayıs 2025 tarihinde Mersin’de gerçekleşmiştir.

Etkinlik belediyelerde veriye dayalı afet yönetişimi modeli geliştirilmesini, afet bütçelemesinin önemini vurgulamayı, bu konuda sivil toplum örgütlerinin farkındalığının artırılmasını ve iş birliklerini desteklemeyi amaçlamıştır. Etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediyesinin ilgili uzman ve personelleri başta olmak üzere bölgedeki diğer belediyeler, Mersin’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, bakanlık ve üniversite temsilcileri katılmışlardır. Program TESEV Genel Direktörü Özge Aktaş Mazman ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Kemal Zorlu’nun açılış konuşmalarıyla başlamış, TESEV Proje Yürütücüsü Gizem Fidan Kaya’nın programın çerçevesini çizmeye yardımcı olan Afet Yönetişimde Yerelleşme sunumuyla devam etmiştir. TESEV sunumunu takiben Mersin AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürlüğünden Dilek Boz Afet Öncesi Planlamada Çerçeve Belgeler ve İş Birlikleri: Mersin AFAD Örneği başlıklı sunumuyla Mersin’deki afet planlama çalışmalarını anlatmıştır. Mersin Üniversitesi temsilcisi Ulaş Bayraktar Afet Yönetişiminde Topluluklar ve İş Birlikleri sunumuyla yerel ve merkezi yönetimlerin yanı sıra afet yönetişimde toplulukların ve diğer iş birliklerinin rolünün ve etkisinin altını çizmiştir.

Yaşanan 6 Şubat depremlerinin belediye afet bütçelerinde neden olduğu değişikliklere dikkat çeken 6 Şubat Depremi Öncesi ve Sonrası Büyükşehir Belediyelerinin Afetlere ve Risk Azaltmaya Ayırdıkları Bütçeler başlıklı araştırma, Kamu Harcamalarını İzleme Platformu temsilcisi Nurhan Yentürk tarafından katılımcılara tanıtılmıştır. Sunumda ayrıca afet bütçesinin izlenmesi yöntemi ve önemi hakkında katılımcıları bilgilendirmiştir.

Öğleden sonra gerçekleşen oturumlarda afet yönetişimde dijitalleşme ve veri konularına ağırlık verilmiştir. Mersin Büyükşehir Belediyesi Afet, Risk Hazırlığı Yönetimi ve Lojistik Şube Müdürü Ayşegül Akça’nın Afet Yönetişiminde Dijitalleşme sunumunu takiben TESEV Proje Yürütücüsü Gizem Fidan Kaya TESEV’in afet yönetişimde dijital araçların kullanıma örnek teşkil eden çalışmalarından bahsedilen Afet Yönetişiminde Veri ve Dijital Platformlar: İstanbul Örneği başlıklı sunumunu gerçekleştirmiştir.

Sunumların ardından katılımcılar gruplara ayrılıp veriye dayalı afet yönetişimi için gösterge geliştirilmesi konulu atölye çalışması gerçekleştirmişlerdir. Atölyede çalışmasında katılımcılar bütçeleme önerilerinin geliştirilmesi için de çalışmıştır. Program grup sunumları ve değerlendirme oturumları ile son bulmuştur. Çalıştay bölümündeki değerlendirmeler proje kapsamında hazırlanacak raporu şekillendirecek ve belediyelerde afet yönetişimini geliştirecek öneriler geliştirilmesine yardımcı olacaktır.

Veriye Dayalı Afet Yönetişimi: Eğitim & Atölye2025-06-18T08:41:20+03:00
Go to Top