Referandumdan Sonra HSYK: HSYK’nın Yeni Yapısı ve İşleyişine Dair Yuvarlak Masa Toplantısı

10 Ocak 2013

12 Eylül 2010’da halk oylamasına sunulan anayasa değişikliği paketinin en çok tartışılan maddelerini Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) ve yüksek yargının yapısının değiştirilmesine ilişkin olanlar oluşturuyordu. Bir kesim yargının, siyasal iktidarın gölgesi olacağı, bağımsızlığını ve tarafsızlığını tamamen yitireceği kanısını dile getirirken, diğer bir kesim ise yargının oligarşik yapısının ve üzerindeki vesayetçi baskının kırılacağını savunuyordu.

Raporu PDF Olarak İndir
Yazarlar:
Referandumdan Sonra HSYK: HSYK’nın Yeni Yapısı ve İşleyişine Dair Yuvarlak Masa Toplantısı2019-07-25T19:58:39+03:00

Referandum süreci ve kurul seçimleri, ülkedeki güçler dengesine paralel olarak, yargı içinde yaşanan kutuplaşmaları daha belirgin kıldı. YARSAV, Demokrat Yargı ve hükümet ekseni olarak tanımlanan üç grup kurul seçimlerine ayrı ayrı listelerle girdiler ve nihayetinde seçimi Adalet Bakanlığı listesi kazandı. Bu sonuç muhalif gruplar tarafından, iktidarın ve Fethullah Gülen cemaatinin seçimleri etkileyerek HSYK’ya el koyması ve yüksek yargıda denetimi ele geçirmesi olarak yorumlandı. Bu bakımdan, yargıda siyasallaşma tartışması değişmemiş, tartışmanın tarafları yer değiştirmiştir.

TESEV Demokratikleşme Programı, bu tartışmalar doğrultusunda, yargı siyasallaşma tartışmalarının odağı haline gelen HSYK’nın yapısı ve işleyişine dair sorunları masaya yatırmak üzere, referandum sürecinde farklı pozisyonlar alan tarafları bir yuvarlak masa toplantısıyla bir araya getirdi. Konunun doğrudan muhatapları ve uzmanları tarafından dar katılımlı ve yeterince konuşma süresinin bulunduğu bir ortamda yeni yapıya dair eleştiriler, sorunlar ve öneriler kapsamlı bir biçimde tartışmaya açıldı.

Bu rapor, HSYK’nın mevcut durumu ve yargının idaresine dair konuların, farklı görüşlerin temsilcileri tarafından doğrudan muhataplarına iletilmesi ve kamuoyunun bu görüş ve düşünceleri derli toplu bir biçimde görmesi açısından toplantı esnasında alınan kayıtların derlenmesiyle ortaya çıktı. Bu raporun yargının demokratikleşmesine ve gerekli reformların yapılması açısından katkı sunmasını temenni ediyoruz.

Go to Top