Bir Ayrılık? İran’da Muhazakârlar Arasında İktidar Mücadelesi ve Meclis Seçimleri

10 Şubat 2012

İran iç siyaseti 2011 yılı boyunca yaklaşan Mart 2012 meclis seçimleri nedeniyle oldukça çalkantılı bir dönem geçirmiştir. Reformcu (ıslahtalep) Yeşil Hareket liderlerinin Şubat’ta ev hapsine alınması ve akabinde seçimleri boykot çağrısıyla beraber ülkede muhafazakârlar (usûlgera) arasında bir iktidar çekişmesi yaşanmaktadır. Mart seçimleri bu çekişmeyi yansıtması açısından ve 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi grubun adayının İran’ın yeni cumhurbaşkanı olacağına dair ipuçları taşımasından önemlidir.

Raporu PDF Olarak İndir
Yazarlar:
Bir Ayrılık? İran’da Muhazakârlar Arasında İktidar Mücadelesi ve Meclis Seçimleri2019-07-25T17:51:38+03:00

Bu makale İran’daki muhafazakâr gruplar arasındaki değişen ittifaklar, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İnkılap Rehberi Ali Hamaney arasında yaşanan ihtilafın boyutu ve İran iç siyasetinin dış politikasıyla bağlantısına açıklık getirmeyi hedeflemektedir.

Bu amaç için 2011 yılı içerisinde muhafazakâr kesim arasındaki farkları en fazla belirginleştiren üç olay seçilmiştir. Bunlar, önde gelen bankaların müdürlerini ve hükümet yetkililerini içeren 2.6 milyon dolarlık zimmete para geçirme skandalı, Hamaney’in cumhurbaşkanlığı sistemini değiştirmeyi ve başbakanlık sistemini geri getirmeyi amaçlayan sözlerinin yarattığı tartışma ve Tahran’daki İngiliz Elçiliği’nin iki binasına yapılan saldırıdır.

Makale, meclis seçimi için yapılan adaylık başvurularından sonra geçen bir ayda yaşanan tartışmaları okuyucuyla paylaşarak son bulmaktadır.

Go to Top