









Webinar on Accountability and Multilateral Development Banks AGENDA

14 - 15 September 2021 14:00 - 16:30 (Turkey Time – GMT+3)

ТІМЕ	FIRST DAY (14 September 2021)
14:00-14:15	Welcome & Introduction
	Welcome and Instructions for Zoom Webinar [3 minutes] John Garrison, Outreach Consultant, World Bank
	<u>Webinar Purpose and Objectives</u> [7 minutes] <i>Victoria Marquez-Mees,</i> Chief Accountability Officer, Independent Project Accountability Mechanism (IPAM / EBRD) <i>Dr. Yılmaz Argüden,</i> Chairman of Board of Trustees, Argüden Governance Academy
	<u>Agenda and Registration Survey Results</u> [5 minutes] <i>Dr. Özge Aktaş Mazman</i> , Executive Director, Turkish Economic and Social Studies Foundation (TESEV)
14:15-15:00	Session 1 – Introduction to the Independent Accountability Mechanisms (IAMs)
	<i>Dr. Itır Akdoğan,</i> Research Director, TESEV (Facilitator)
	 Who are the Independent Accountability Mechanisms and What Role do they Play? – <i>Emily Horgan,</i> Senior Communications Specialist, Compliance Advisor Ombudsman (CAO) [6 min.]
	 What is the IFC/MIGA Compliance Advisor Ombudsman (CAO) – Anne-Claire Olivera, Dispute Resolution Specialist, CAO [12 min.]
	 What is the World Bank Accountability Mechanism (AM) – Orsolya Székely, Secretary, Accountability Mechanism (AM / World Bank) [12 min.]
	 What is the EBRD Independent Project Accountability Mechanism (IPAM) – Victoria Marquez-Mees, Chief Accountability Officer, IPAM [12 min.]
15:00-15:05	Break [5 min.]
15:05-15:35	Question & Answer / Discussion
	Dr. Itır Akdoğan, Research Director, TESEV [30 min.]
15:35-16:25	Session 2 – Role of International Development Actors in Turkey and Turkish CSO Experience Engaging with the IAMs
	<u>Opening Remarks and Analysis</u> <i>Dr. İnan İzci,</i> Academic Board Member, Argüden Governance Academy [10 min.]

	<u>Discussion and CSO Views on Role of IAMs in Turkey</u> <i>Dr. Itır Akdoğan,</i> Research Director, TESEV [40 min.]
16:25-16:30	 Closing Remarks [5 minutes] Orsolya Székely, Secretary, World Bank AM
	 Dr. Itir Akdoğan, Research Director, TESEV
TIME	SECOND DAY (15 September 2021)
14:00-14:10	Welcoming Remarks & Summary of First Day
	Dr. Fatma Öğücü Şen, Research Director, Argüden Governance Academy [10 min.]
14:10-15:10	Session 3 – How to File a Complaint: Project Information, Eligibility, Format, Confidentiality, Reprisals, Case Studies, etc.
	Dr. Fatma Öğücü Şen, Research Director, Argüden Governance Academy (Facilitator)
	 <u>Initial Presentation</u> [25 min.] Serge Selwan, Senior Operations Officer, Inspection Panel Anne-Claire Olivera, Specialist, Dispute Resolution, CAO Sushma Kotagiri, Engagement, Effectiveness and Learning Advisor, IPAM
	<u>Follow Up Quiz</u> [5 minutes] <i>Dr. Fatma Öğücü Şen,</i> Research Director, Argüden Governance Academy (Facilitator)
	 <u>Case Studies</u> [30 minutes] CAO Dispute Resolution Case Study - <i>Anne-Claire Olivera</i>, Specialist, Dispute Resolution, CAO Inspection Panel Compliance Case Study - <i>Serge Selwan</i>, Senior Operations Officer, Inspection Panel IPAM Problem Solving Case Study - <i>Victoria Marques-Mees</i>, Chief Accountability Officer, IPAM IAMs Approach to Reprisals - <i>Sushma Kotagiri</i>, Engagement, Effectiveness and Learning Advisor, IPAM
15:10-15:15	Break [5 min.]
15:15-15:35	Question & Answer / Discussion [20 min.] <i>Dr. Fatma Öğücü Şen,</i> Research Director, Argüden Governance Academy
15:35-15:40	 Closing Remarks [5 min.] Janine Ferretti, Director-General, Compliance Advisor Ombudsman (CAO) [2 min.] Dr. Fatma Öğücü Şen, Research Director, Argüden Governance Academy [3 min.]